Website HS 1.jpg Website HS 10.jpg Website HS 15.jpg Website HS 2.jpg Website HS 3.jpg Website HS 5.jpg Website HS 8.jpg

Geschiedenis

Benieuwd wie onze club de afgelopen 75 jaar heeft bestuurd? Kijk hier voor het complete overzicht.

Lees hier de bijlage van persoonlijke herinneringen aan Hockey Geldrop, opgetekend door Mark Bruning. 


Korte geschiedenis van Hockey Geldrop

Op 23 oktober 1941 vond een vergadering plaats bij Verkerk aan het Bogardeind in Geldrop. Enkele enthousiaste mannelijke hockeyers besloten tot de oprichting van een ‘afdeling’ Hockey Heren van S.V. Geldrop. Op dat moment worden 25 leden ingeschreven. In december sluiten verschillende dames zich aan, maar nog wel in een aparte afdeling. In totaal zijn er 12 dames. Zo zijn de eerste, voorzichtige stapjes gezet voor het ontstaan van Hockey Geldrop.

Omdat afdelingen van een sportvereniging geen lid van de Nederlandse Hockey Bond konden worden werden deze dames en heren geweerd door de bond. De afdelingen besloten daarom te fuseren en op 21 mei 1942 leidt dit tot de oprichting van Hockey Geldrop. Onze club is geboren!  

 

Eerste elftalfoto Hockey Geldrop uit 1942.

Maar zo gemakkelijk gaat het niet, zo lijkt het. Het parket van de procureur-generaal bij het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch verbiedt de oprichting van de vereniging, omdat zij ‘in strijd is met de openbare orde en de veiligheid van het openbare leven’. Overigens hebben meer clubs te maken met problemen van deze strekking, het is immers oorlogstijd. Enige tijd later komt evenwel toch de goedkeuring uit de Brabantse hoofdstad. 

De, formeel, laatste hindernis wordt genomen. De algemene ledenvergadering keurt, conform de verwachtingen,  op 19 september 1942 de statuten goed. Daarmee wordt tevens de officiële datum van oprichting vastgelegd, namelijk 21 mei 1942. De naam van de vereniging wordt verkregen door middel van een prijsvraag. Ogenschijnlijk lijkt niemand in die tijd over een grote dosis originaliteit te beschikken. 

Dan was nog de vraag hoe onze clubkleding er uit zou zien. De keuze van de clubkleuren was gevallen op rood (sokken), wit (broek/rok) en blauw (shirt). Omdat dit te nationalistisch was staken de Duitsers hier een stokje voor en moest één van de kleuren veranderen. Er is toen uiteindelijk gekozen voor een grijze broek/rok. Tot op de dag van vandaag zijn dit nog steeds de clubkleuren van Hockey Geldrop. 

Op 4 oktober 1942 speelt een elftal van Hockey Geldrop de eerste officiële competitiewedstrijd. 

Op 10 september 1955 wordt een Algemene Ledenvergadering bij elkaar geroepen, omdat het ledenaantal op dat moment is gedaald tot minder dan 30 leden. Enige agendapunt is: ‘Al of niet voortbestaan van de vereniging’. Gelukkig wordt er besloten om door te gaan. 

Eindelijk krijgt de vereniging dan in 1957 twee velden in Geldrop. Tot dan werd gespeeld aan de Aalsterweg in Eindhoven. Dat kunnen wij ons nu, met vier hockeyvelden en gemiddeld 1.100 leden, niet meer voorstellen.


Hockey Geldrop Heren 3, seizoen 1982-1983. 

In 1990 krijgen we ons nieuwe paviljoen op de huidige locatie, het vernieuwde sportcomplex Sportpark Bronzenwei. Toen nog met  2 kunstgrasvelden, 2 natuurgrasvelden, een apart honkbalveld en nieuwe tennisbanen. De honkbalvereniging is uiteindelijk verdwenen. In 2013 werd het laatste grasveld (ons huidige veld 4) ook een kunstgrasveld. 

 

Het oude clubhuis van buiten en binnen uit 1990.

In deze 75 jaar hebben we als vereniging enorm veel meegemaakt. We zijn ontzettend gegroeid en een club geworden die in de hockeywereld bekend staat als een volwassen, professionele club met een goed sportmoraal.  Een club om trots op te zijn. Op naar de volgende 75 jaar ‘Voor elkaar, met elkaar’!