Website HS 1.jpg Website HS 10.jpg Website HS 15.jpg Website HS 2.jpg Website HS 3.jpg Website HS 5.jpg Website HS 8.jpg
LAATSTE NIEUWS Jan
27

Mondbeschermer verplicht m.i.v. 1 juli 2015

Mondbeschermer verplicht per 1 juli 2015

 

Met ingang van 1 juli 2015 zijn mondbeschermers verplicht bij Hockey. Dit geldt voor alle categorieën spelers (junioren/senioren) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

Tevens adviseert de KNHB om ook bij alle trainingen een mondbeschermer te dragen.

Een goede mondbeschermer dient aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals:
·          goed vast te zitten in de mond
·          gemakkelijk in- en uitneembaar te zijn
·          niet te storen bij ademhaling en het spreken
·          geen kokhalsneigingen te veroorzaken
·          smaak- en reukloos te zijn
·          goed te reinigen zijn
·          voldoende stevig te zijn om bescherming te bieden.

De meest bekende mondbeschermers zijn de mondbeschermer die aangemeten wordt door een tandarts in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium en de zogenaamde "boile and bite” mondbeschermer.

De beste bescherming wordt geboden door een mondbeschermer die aangemeten is door een tandarts in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium. Deze is op maat gemaakt en geeft veel draagcomfort en veel bescherming. Met de huidige technieken kan zowel in de tandwisselperiode als bij het dragen van beugels een goede en comfortabele beschermer worden gemaakt die minstens een heel seizoen meegaat. Als je een wisselgebit hebt of een beugel draagt overleg dan eerst even met de tandarts of het zinvol is een op maat gemaakte mondbeschermer te laten maken.

Een alternatief is de boile and bite mondbeschermer. Je koopt deze bij de sportzaak of bij je hockeyclub. Je legt hem even in kokend water en stopt hem in je mond. Door er hard op te bijten vormt deze zich als het ware om je tanden, als hij afgekoeld is kun je hem gebruiken. Deze mondbeschermers geven weinig draagcomfort met als risico dat ze niet gedragen worden, ook worden je tanden onvoldoende beschermd.   

De KNHB baseert het besluit op het advies van de Taskforce Preventie Tandletsel. De Medische Commissie van de KNHB heeft begin 2014 deze werkgroep opdracht gegeven onderzoek te doen naar preventie van tandletsels en een advies uit te brengen over het invoeren van preventiemaatregelen. De Taskforce, onder leiding van emeritus professor Dr. Paul Wesselink, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het wel of niet dragen van mondbeschermers. De conclusies uit dit rapport zijn onderbouwd door literatuuronderzoek, inventarisaties en eigen onderzoek in samenwerking met Erasmus MC Rotterdam en Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).