Website HS 1.jpg Website HS 10.jpg Website HS 15.jpg Website HS 2.jpg Website HS 3.jpg Website HS 5.jpg Website HS 8.jpg
Wedstrijdsecretariaat Dec
16

Update veldhockeycompetities seizoen 2020-2021

Beste allemaal,

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft de overheid een Lock down aangekondigd tot en met 19 januari a.s. Dit leidt tot enkele aanscherpingen binnen de hockeysport. Kort kunnen de huidige regels als volgt worden samengevat:

  • (Jongste) jeugdteams mogen zonder beperkingen trainen en intern binnen de vereniging onderlinge wedstrijden spelen. Zij mogen geen competitie spelen;

  • Senioren mogen alleen in groepjes van maximaal twee en met anderhalve meter afstand trainen. Zij mogen geen onderlinge wedstrijden of competitie spelen;

  • Topsporters mogen wel trainen en competitie spelen. Sinds 8 december vallen spelers en speelsters uit de beide Hoofdklassen onder deze benoemde groep topsporters. Dit betekent dat Hoofdklasseteams wel, onder strikte voorwaarden, weer mogen trainen en competitie spelen vanaf 17 december.

    De KNHB volgt vanaf het begin van de corona epidemie de overheid in alle maatregelen. Vanzelfsprekend is dat ook nu het geval. We hopen na deze lockdown vanaf 19 januari 2021 de hockeysport weer voorzichtig te kunnen opstarten. Zoals bekend pleit de KNHB er al langere tijd voor senioren net als de jeugd te behandelen en zonder beperkingen op de eigen vereniging te laten trainen en spelen. We blijven hiervoor aandacht vragen.

    Stand van zaken competities

    De KNHB ontvangt veel vragen over wanneer de competitie wordt hervat indien de overheid na 19 januari sporten weer breder toestaat. Mocht er vanaf 19 januari, ook bij de senioren weer in teamverband mogen worden getraind, dan staat de hervatting van de competities als volgt gepland:

Categorie

Herstart

Format

Inhaalwedstrijden

Standaardteams (Hoofdklasse)

In overleg met HHcv

Ongewijzigd

Op korte termijn wordt de exacte datum van hervatting Hoofdklasse bekend gemaakt

Standaardteams (Promotieklasse, Overgangsklasse, 1e tot en met 4e Klasse)

14 februari

Ongewijzigd

De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 14 februari. Lopende competities worden uitgespeeld.

Senioren Reserve, Jong, 30+, 35+ en 45+

31 januari

Ongewijzigd

De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 31 januari. Lopende competities worden uitgespeeld.

Jongens en Meisjes A (alle poules)

30 januari

Ongewijzigd

De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 30 januari

Jongens en Meisjes B + C (Top, Subtop)

30 januari

Ongewijzigd

Eerst worden de lopende competities uitgespeeld (tot begin maart). Dan wordt de opzet van de vervolgcompetities bekend (normaal 10 wedstrijden).

Jongens en Meisjes B + C (1e Klasse)

30 januari

Ongewijzigd

Periode 2 (5 wedstrijden) wordt gespeeld. Na afloop wordt het format van periode 3 bekend (normaal 10 wedstrijden).

Jongens en Meisjes B + C (2e Klasse en lager) én Jongens en Meisjes D

30 januari

Aangepast*

Normaliter werden na de herfstvakantie nog 2 competitiedelen gespeeld (5 wedstrijden én 10 wedstrijden). Deze competities worden samengevoegd en vanaf 30 januari wordt gespeeld in poules van 6. Teams ontmoeten elkaar drie keer.

Jongste Jeugd

30 januari

Afhankelijk van district

Afhankelijk van district

* Indien het huidige format (competitie met 5 en daarna met 10 wedstrijden) wordt gehandhaafd, moet er voldoende tijd worden gereserveerd voor inhaalwedstrijden en herindeling. Door het format enigszins aan te passen kan in eén keer tot en met de zomer worden doorgespeeld. Dit geeft veel flexibiliteit (periode om in te halen is veel langer, de benodigde tijd om te herindelen is niet meer nodig, er is tot de zomerstop duidelijkheid en dit geeft de meeste kans op een volwaardige competitie).

Competities die nog moeten worden heringedeeld, worden - met uitzondering van - het hoogste landelijke niveau, zo regionaal mogelijk ingedeeld om reisbewegingen te beperken. Competities lopen daarnaast langer door tot eind juni of begin juli. Zodra er definitief duidelijkheid is over een herstart eind januari, zal de competitieleiding een overzicht plaatsen met de exacte speeldata per competitie. Daarnaast zal de competitieleiding het programma waar nodig aanpassen zodat in alle poules eerst alle teams één keer tegen elkaar hebben gespeeld, waarna de returnrondes worden gespeeld.

Mocht uiteindelijk blijken dat de competities pas eind februari of in maart kunnen worden hervat, dan bestaat de kans dat het aantal wedstrijden binnen de competities moet worden teruggebracht c.q. het format wordt aangepast om competities wel volledig te kunnen uitspelen.

Verenigingsfunctionarissen die hier vragen over hebben, kunnen contact opnemen met het districtskantoor.

Accommodaties

Tot slot vindt de KNHB het belangrijk op te merken dat we ons beseffen dat accommodaties en velden in het kader van de geschetste scenario’s gebruikt moeten kunnen worden in een periode die we normaal niet inzetten voor competitiewedstrijden. Met betrekking tot bijvoorbeeld het bewateren van velden of toestemming om velden/accommodaties te gebruiken, heeft de KNHB veelvuldig overleg met NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). De KNHB adviseert verenigingen in elk geval ook zelf hierover contact op te nemen met de eigen gemeente. Meer informatie over onder andere de bespeelbaarheid van velden is opgenomen onder de veel gestelde vragen in ons coronadossier.

Met vriendelijke groet/ kind regards,

 

Afdeling Competitiezaken